Hírek


Egyre több helyet követel magának a napenergia
2014-07-17


Egyre nagyobb visszhangot kap a médiában a megújuló energiák térnyerése. Sorra érkeznek az újabb és újabb rekordokról a hírek. Az elmúlt évek áresésének köszönhetően a napenergia népszerűsége is rohamtempóban növekszik, miután újabb és újabb országok igyekeznek profitálni az egyre olcsóbb, és tiszta energiából.

Bár az utóbbi években óriási mennyiségű új napenergia-kapacitás került telepítésre, az energiamixen belül egyelőre még a piacvezető országokban is csupán pár százalékra rúg a napenergia aránya.


Nagyon megy a napenergiának
Szinte minden hónapra jut egy hír, mely szerint újabb rekordot döntöttek a globálisan installált napenergia-kapacitások. A BP statisztikái arról árulkodnak, hogy az előző évben újabb lendületet vett a szolárpiac, miután közel 38 GW új kapacitást telepítettek világszerte.

Az utóbbi hónapokban számos elemzőház igen optimista várakozást fogalmazott meg az idei kilátásokat illetően, a szakértők többsége idén globálisan mintegy 40-50 GW új telepítéssel számol.

Még a legnagyobbaknak is van hova fejlődni
Bár a globálisan telepített új kapacitások évről évre új rekordot döntenek, és a napenergia népszerűsége az egyre versenyképesebb technológiának köszönhetően a következő években tovább növekedhet, az energiamixen belül egyelőre elenyésző részt jelent a szolárenergia. Az előző évben az európai régióból az ázsiai illetve az amerikai régióba tevődött át a napenergiai-piac növekedésének motorja, miután Kínában, Japánban és az Egyesült Államokban is több új kapacitást telepítettek, mint a listavezető Németországban.

Bár rendkívül gyorsan bővül a piac a napelemtelepítésekben élen járó országokban (Kína, Japán és az Egyesült Államok), a napenergia egyelőre csupán minimális részt jelentett a teljes áramtermelésen belül. A kínai és az amerikai árammixen belül alig 0,2 százalék, míg Japán esetében közel 1 százalék volt a szolár részaránya. A korábbi évek installációinak köszönhetően továbbra is Németország rendelkezik a legnagyobb beépített kapacitással, és várhatóan ez idén sem fog változni. Németországban tavaly 30 TWh áramot termeltek napenergiából, mely a teljes áramtermelés mintegy 4,7 százalékát jelentette. A nagyságrend érzékeltetése céljából érdemes megemlíteni, hogy tavaly a magyarországi áramtermelés derekát adó Paksi Atomerőműben 15,4 TWh elektromos áramot állítottak elő.

A német energiamixen belül a szolár energia olykor-olykor már rendkívül meghatározó szerepet játszik. A termelés június 9-én új csúcsot ütött, 23,1 GWh óra áramot állítottak elő az országban működő napelemek, mellyel az ország akkori energiaszükségletének felét lehetett fedezni. Bár Olaszország beépített napenergia-kapacitása (17,6 GW) kevesebb, mint fele a németnek, a dél-európai országban a földrajzi adottságoknak köszönhetően, az előző évben a németországihoz képest arányaiban jóval több, 22,4 TWh áramot termeltek napelemekkel, mely az energiamixen belül 7,8 százalékos részarányt jelent.

A beépített kapacitások (4,8 GW) és a termelt napenergia (13,1 TWh) mennyiségét tekintve talán meglepő lehet, hogy a másik napsütötte mediterrán országban, Spanyolországban a teljes áramtermelés 4,6 százalékát adta a napenergia.




Árajánlat kérés

Hírek


Kiemelten támogatja a megújulókat a Kosárlabda Szövetség
2017-04-13

A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége a 2017/18-as támogatási időszakban kiemelt célként kezeli a megújuló energia beruházások megvalósítását egyesületeinél.